Feitjes & Random
12 / 09 / 13

De wereld is warmer na 9/11

Er is veel veranderd sinds 11 september 2001. Verschillende oorlogen en wetten over privacy en terrorisme later kunnen we stellen dat de wereld een andere richting uit was gegaan als de aanslagen niet hadden plaatsgevonden. Best, maar deze gevolgen had 9/11 óók.

Na de aanslagen heeft de overheid van de VS besloten dat alle vliegtuigen moesten landen. Vooral omdat niet duidelijk was wat er nog letterlijk en figuurlijk in de lucht hing die dag. Er was chaos en het enige dat de autoriteiten konden bedenken was een algeheel vliegverbod, dat zelfs voor kleine vliegtuigjes met letters er erachter gold. Dat was nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis en had grote economische impact. Een dag niet vliegen is vrij duur voor een luchtvaartmaatschappij. Maar wat ook bizar is: al die vliegtuigen aan de grond heeft een effect op de temperatuur op aarde gehad.

De strepen die vliegtuigen in de lucht achterlaten (contrails) hebben een soort verduisterend effect: ze houden de weerkaatsing van het zonlicht op de aarde tegen. Waardoor door al die duizenden en duizenden contrails een verkoelend effect op de aarde hebben. Geen vliegtuigen, betekent geen strepen in de lucht en dat had effect. Stoffen in uitlaatgassen en dergelijke zouden zo'n 0,5 graden Celsius per jaar 'opleveren', wat we de global warming zijn gaan noemen. In een heel jaar dus. Tussen 11 en 14 september was dat maarliefst 2 graden Celsius. Twee graden meer in drie dagen! Daarna stabiliseerde dat weer enigszins, maar je hebt in ieder geval een soort reden om die vliegtuigen lekker in de lucht te laten.

De wereld is warmer na 9/11


Overigens had 9/11 nog meer bizarre effecten:
- Er waren [b]meer miskramen[/b]. Door de stress die 9/11 opleverde bij zo'n 1700 zwangere vrouwen, had een deel van hun kinderen een post-traumatisch stress syndroom. Omdat hun moeder dat ook had. De kans is volgens wetenschappers zelfs groot dat de kinderen van hun kinderen eenzelfde syndroom kunnen krijgen.
- Er vonden veel [b]meer auto-ongelukken[/b] plaats. In de uren na de aanslagen van 9/11 probeerden duizenden mensen de stad New York te ontvluchten. Per auto. Maar ook in de maanden na de aanslagen ging 20% van de mensen niet meer vliegen en pakte de auto. Dat leidde tot een enorme toename in het aantal auto-ongelukken. De kans dat je betrokken raakt bij een ongeluk op de weg is vele malen groter dan in een vliegtuig. De periode duurde zeker een jaar, alvorens mensen weer het vliegtuig in durfden.

At one plane a year, the risk was less than one in 6,000,000. In contrast, the risk of being killed in a US car accident in any given year is one in 7,000.


- Er zijn nu veel [b]meer insecten[/b] die gewassen verwoesten in de VS. Voor 9/11 waren er honderden wetenschappers bezig om te voorkomen dat zo'n 80.000 insecten per jaar het vaste land van de VS bereikten. Met scheepvaart, vliegverkeer en dergelijke. Na 9/11 werd bijna 100% van die wetenschappers ingezet om explosieven en gevaarlijke stoffen te ontdekken. Enveloppen met miltvuur, bijvoorbeeld. Het gevolg? Miljoenen dollars aan gewassen werden verpest door nieuwe soorten insecten die er voor zorgden dat de groenten en fruit onbruikbaar of simpelweg vernietigd werden. Nieuwe uitbraken en infecties namen voor 30% toe in Florida. De belastingbetaler betaalt elk jaar 120 miljoen dollar extra voor anti-insect-maatregelen en bestrijdingsmiddelen.

Tech Gadgets Downloads
Facebook
Twitter
http://www.erwinschrijft.nl/de-wereld-is-warmer-na-911